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Agronomic Engineering

Mission

The Agricultural Engineering program of the University of Magdalena seeks to train professionals with scientific and technological knowledge, based on a teaching - research process, from a humanistic approach based on ethical values. All the above allow them to promote sustainable agriculture for the Caribbean Region and the country, articulating this function with the search for a solution to the socio-economic, environmental and agricultural problems of the environment.

Vision

The Agricultural Engineering Program of the University of Magdalena will be relevant for the development of its environment, meeting the demands and needs of the productive agricultural sector. A program that leads strategies for the consolidation of sustainable agriculture through the development of agroecological research, it also offers a comprehensive professional and humanistic training, respectful of the environment and fulfills the outreach social function.

History

Around the 50s, in the city of Santa Marta, Magdalena, some politicians promoted by a group of professionals thought about the development of education in areas that were an alternative within the educational potential of the region. After some studies, they determined that one of the priorities was the agricultural and livestock field and based on an alternative diagnosis of Higher Education, they opened the University of Magdalena and its initial Program was Agricultural Engineering created by Decree Ordinance No. 115 of 1958 of the Departmental Assembly of Magdalena. Once they carried out the respective feasibility studies and according to the legal requirements, the Program started in 1962 as of the issuance of Decree No.115 of February 22, 1962 of the Magdalena Government.

Organizational Chart

Organigrama

A continuación se presenta el organigrama del programa Ingeniería agronómica  

Accreditation

Acreditación

El Programa de Ingeniería Agronomica se encuentra Acreditado por Alta calidad por un término de 4 años, mediante resolución del Ministerio de Educación Nacional No. 05042 del 20 de abril de 2015.

Regulations

Normatividad

  • Ley 30 de 1992, norma que rige la educación superior en Colombia.
  • Decreto 2904 de 1994 y los acuerdos 04 y 06 de 1995 del Consejo Nacional de Educación Superior
  • Reglamento Estudiantil
  • Estatuto Docente
  • Acuerdo Académico 040 
  • Acuerdos Académicos y Superiores referentes a los programas, estudiantes y docentes.

Labs

Laboratorios

Laboratorio de Fisiología Vegetal

Laboratorio de Biotecnología

Laboratorio de Física de Suelos

Laboratorio de Química de Suelos

Laboratorio de Entomología

Laboratorio de Fitopatología

 

Free courses

Diplomado en MARCHITEZ DE LAS MUSACEAS – Foc-R4T

Fecha de inicio viernes 14 de mayo 2021
Inversión: $ 2.130.000 Profesionales 
Intensidad: 120 horas 
Horario: Viernes de 5:00 P.M a 9:00 P.M y los sábados de 7:00 A.M a 1:00 P.M

MÓDULOS TEMÁTICOS
1. Introducción al Diplomado. Marchitez de las musáceas: generalidades, historia, Razas del hongo y especies de musáceas. Evolución de la enfermedad en el espacio y tiempo.

2. Reconocimiento de la Marchitez de las musáceas: síntomas en campo, variabilidad de síntomas, similitudes y diferencias con otros problemas sanitarios. Sistema de monitoreo en campo para muestro para diagnóstico (normas de bioseguridad), y situación actual de la enfermedad en Colombia (investigación)

3. Diagnóstico de la enfermedad e identificación del patógeno: importancia de la detección temprana. Técnicas de aislamiento del hongo, purificación, indexaciones. Identificación molecular (protocolos utilizados).

4. El hongo Fusarium oxysporum sp. cubense Raza 4 tropical. Características de la especie, las formas especiales, las razas fisiológicas, Diferenciación de la raza 4 tropical, grupos de compatibilidad vegetativa.

5. Genotipos de musáceas y patogenicidad de Foc R4T. Viabilidad de resistencia genética en genotipos comerciales.

6. Aspectos epidemiológicos de la Marchitez de las musáceas: ciclo de vida, ciclo biológico del hongo, fuente de inóculo (sobrevivencia), arvenses, dispersión, interacciones con otros microorganismos.

7. Papel de insectos – plagas y arvenses hospedantes del insecto, en la presencia y desarrollo de la enfermedad. Medidas de manejo.

8.  Prevención de la enfermedad. Aplicación de herramientas para contención de la enfermedad (bioseguridad), protocolos para Material de siembra, viveros y fincas. Protocolos e insumos recomendados

9. Prevención de la enfermedad. El manejo integrado del cultivo enfocado a la prevención y contención de la enfermedad y aseguramiento de la producción.

10. La biorregulación como opción de manejo de la Marchitez de las musáceas. Aplicación para Foc –R4T.

11. Impacto de la Marchitez asociada a Foc-R4T en el contexto internacional: efecto sobre exportaciones y producción nacional. Control legal, regulación fitosanitaria asociada.

12. Presentación de casos de estudios relacionados con Foc-R4T. Retroalimentación y recomendaciones.

Matriculas abiertas  del viernes 30  de Abril al 7 de Mayo 2021 
Informes e inscripciones: Facultad de Ingeniería- Programa de Ingeniería Agronómica PBX: 4381000 Ext. 2427 y Centro De Desarrollo Agrícola Y Forestal  PBX: (57-5)  4217940 EXT 1198.
Docentes 

Alberto Rafael Paez Redondo, PhD (c) / Unimagdalena
Gloria Patricia Castillo Urquiza, PhD / Unimagdalena - Agrosavia C.I Caribia
Mónica Betancourth Vásquez, PhD/Agrosavia C.I Tibaitata 
Dayana Andrea Vásquez Barajas, MSc / Asbama, Santa Marta
Sebastián Zapata Henao, MSc / Augura 
Andrea Amalia  Ramos Portilla, PhD/ ICA, Dirección Técnica De Sanidad Vegetal
Antonio José González Ulloa, MSc (formación) / SAB – Tecbaco
Helena Del Rosario Bornacelly Horta, MSc / Augura
Julieth Lizcano Prada, PhD / Unimagdalena 

Organiza: Programa de ingeniería Agronómica Universidad Del Magdalena 
Apoya: ASEIAGRO

https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=G85p_cYg7EK1Tm0bOHCsbjo_m30vxA5Agir48n7nuPZUOVZWT1c1MjBNNzdRR1JCWUlMTlhLQlhaNi4u 

Educational objectives

Program Educational Objectives

  1. Graduates will perform their profession in the areas of engineering with ethical responsibility, scientific and technological foundations, innovative spirit and competitiveness.
  2. Graduates will have the ability to form and lead work teams to solve engineering problems from an interdisciplinary perspective.
  3. Graduates will be able to generate environments conducive to autonomous and continuous learning for the development of their discipline and life.
  4. Graduates of the program will design, implement and manage productive processes in tropical agroecosystems, making efficient use of natural and technological resources to contribute to the achievement of Sustainable Development Goals.

Student outcomes

Student Outcomes

  1. Ability to solve engineering problems by applying principles, laws and concepts of basic sciences and applied engineering.
  2. Ability to generate solutions to specific and general agricultural problems by interpreting and classifying available information.
  3. Ability to argue their ideas in a clear and technical manner in accordance with their interlocutors.
  4. Ability to design sustainable agricultural production systems.
  5. Ability to improve sustainable agricultural production processes with efficient strategies from a technical-economic point of view based on new knowledge of agricultural sciences.
  6. Ability to predict the results of the use of production technologies in tropical agroecosystems.
  7. Ability to build inclusive spaces allowing citizen participation for agricultural and rural development through collaboration, leadership, and teamwork.
  8. Ability to design experimentation processes, prospectively valuing the impacts that culture and nature may generate in society.
  9. Ability to integrate knowledge from other training areas into their professional profile.